Šlapanické informační okénko

06. 08. 2024 / Ostatní, Doprava, Zdravotnictví

Na informace o místním dění jsme se zeptali vedení města. Pojďte se s námi začíst do novinek ve vašem okolí. Je téma, které vás zajímá? Napište nám na info@slapanice.cz.

Nový požární přívěs

Jednotce sboru dobrovolných hasičů Šlapanice přibyl v druhé polovině července do inventáře nový požární přívěs pro hašení do 750 kg. Vzhledem k tomu, že je jednotka určena k výjezdům nejen v našem městě, ale také do okolních obcí Jihomoravského kraje, bylo třeba obnovit již zastaralé vybavení. Proto město Šlapanice využilo výzvy JSDH_V2_2023 Ministerstva vnitra (MV) a podalo úspěšnou žádost o dotaci. Zároveň podalo žádost o dotaci také z rozpočtu Jihomoravského kraje (JK). Z celkových nákladů na koupi ve výši 793 206 Kč nakonec obdržely Šlapanice dotaci 450 000 Kč od MV a také 171 603 Kč od JK. V rámci spolufinancování zaplatí město shodnou částku 171 603 Kč.

Zdravotní středisko

Začátkem června byla zahájena rekonstrukce místního zdravotního střediska. Změnou užívání prostor původních laboratoří vznikají nově ordinace kardiologa, diabetologa a dvě ordinace psychologa s příslušným zázemím. Doposud byly provedeny nutné demolice a nyní probíhají stavební práce související se změnou dispozice, úpravy rozvodů topení, vodoinstalace a elektroinstalace. Těchto prostor se také týká výměna oken, která během července proběhla v části budovy střediska, druhá část výměny proběhne v příštím roce. Plánovaná rekonstrukce částečně zasáhne i do čekárny zubních lékařů, kde bude instalován nový vyvolávací systém. Předpokládaný termín dokončení rekonstrukce je stanoven do konce října.

Demolice Jarolímovy hospody

Rada města na své schůzi schválila zadávací dokumentaci pro demolici objektu, Hlavní 36, Bedřichovice (bývalé Jarolímovy hospody). V současné chvíli probíhá výběr zhotovitele stavby. Předpokládaný termín zahájení prací je začátek září. V jejich průběhu může dojít k omezení provozu, kdy bude částečně uzavřena ulice Střední.  Pravděpodobně bude také přemístěna místní zastávka IDS JMK, přímo sousedící s budovou, která bude zdemolována. Z-Box a kontejner na textil zůstanou na svém místě, ostatní kontejnery budou nejspíše přemístěny na druhou stranu na ulici Jižní. Sklepní prostory budou zasypány a terén bude srovnán do roviny. Práce by měly být hotovy do konce letošního roku. Žádné další stavební práce nyní nebudou následovat.