Mary’s Meals Česká republika

27. 02. 2019 / Školství

Ve Šlapanicích se můžeme setkat s modrým plakátem Mary´s Meals. O co jde? Spoustu informací lze v dnešní době „vygooglit“, ale pro základní informace poslouží následující článek:

Mary´s Meals je charitativní organizace, kterou založil v roce 2002 Magnus MacFarlane-Barrow, mladý muž ze Skotska. V Malawi v jihovýchodní Africe při jedné příležitosti potkal chudého chlapce, kterému právě umírala matka. Když se ho zeptal, jak by se mu dalo pomoci, co by chtěl, chlapec odpověděl jednoduše:

„Chtěl bych mít co jíst, a taky bych jednou rád chodil do školy.“

Tato jeho slova se stala základním pilířem Mary’s Meals.

Od samého počátku je strategií Mary’s Meals podávání jídel ve školách s cílem, aby děti dostaly společně s jídlem i vzdělání.

Každý víme, že cennější je naučit lidi lovit ryby, než jim je denně servírovat na talíř. A organizace Mary´s Meals přišla s jednoduchým a geniálním způsobem, jak pomoci nejen před současnou smrtící bídou, ale především právě vytvářet budoucnost.

Náklady na jídlo pro jedno dítě na celý školní rok představují pouhých 421 Kč. (= Oběd pro dva na Sokecu?) A to především díky dobrovolníkům jak na straně dárcovských zemí, tak i na straně obdarovaných, kteří školní jídlo připravují sami a z místních surovin.

Mary’s Meals dnes sytí více než 1.361.000 dětí ve školách v 17 nejchudších zemích světa.

V České republice vznikla oficiální pobočka Mary’s Meals v březnu 2018.

Více informací na https://marysmeals.cz/    

Za správní radu spolku Mary´s Meals ČR  
Martina Petříková

 

English for Mary

Máte-li chuť nebo potřebu věnovat trochou času rozvoji či udržování svých komunikačních dovedností v anglickém jazyce, využijte netradičního způsobu - benefiční angličtiny na Gymnáziu Šlapanice každé pondělí v 18 - 19 hod. (od 14. 1. 2019). Jednotlivé hodiny na sebe nenavazují, je tedy možné přijít kdykoli. Výši příspěvku na lekci určuje každý sám a součet lze uplatnit v daňovém odpočtu. 100 % výtěžku bude darováno Mary‘s Meals.

Další informace včetně možnosti zápisu na konkrétní lekce na https://sites.google.com/view/englishformary/home nebo na telefonu 736 425 160.

Autor: Karel Buchta