Rozhovor s hlavním trenérem fotbalistů SK Šlapanice

16. 08. 2017 / Sport

Fotbalisté Šlapanic skončili v uplynulé sezoně 1. A třídy (6. liga) na 9. místě. Aby se pohybovali v tabulce výše, tak by podle trenéra Michala Hanzla potřebovali rozdílového hráče a pravidelného střelce. Michal to jako hráč dotáhl až do divize (4. liga), v pozici trenéra ale okusil i 1. ligu, kde několik let vedl ženský tým Zbrojovky Brno.

1)      Mohl bys nám krátce shrnout svoji hráčskou a trenérskou kariéru? Kde jsi hrál nejvýše?

Začínal jsem ve Šlapanicích, poté jsem na vojně nastupoval za Rudou hvězdu Hrušovany nad Jevišovkou. Nejvýše jsem hrál v Zemanu Brno a ve Šlapanicích v divizi. Jako trenér jsem pak působil ve Šlapanicích. Poté jsem trénoval děvčata v Loko Horní Heršpice, to byla 1. liga. Dál jsem trénoval ženy Zbrojovky Brno v 1. a 2. lize a teď jsem zase ve Šlapanicích.

 

2)      Odkdy jsi trenérem šlapanického A mužstva?

U A týmu jsem od roku 2010.

 

3)      Mužstvo trénuješ sám, nebo máš nějaké spolupracovníky?

Kromě mě v týmu působí i asistent trenéra Pavel Šamšula st. To je velký srdcař a Šlapaňák každým coulem, bez něj by to určitě nešlo. A pak je tu ještě vedoucí mužstva Miroslav Kysela. Ten ve Šlapanicích sice nikdy nehrál, ale vydržel tu s námi už hodně dlouhou dobu.

 

4)      Jak často má tým tréninky?

Trénujeme dvakrát až třikrát do týdne. Vždy úterý a čtvrtek a někdy i v pátek.

 

5)      Jak jsi byl spokojen s minulou sezonou?

S minulou sezonou jsem celkem spokojený. Skončili jsme na 9. místě. Mohlo to být sice lepší, od 6. místa nás dělila jenom jedna jediná výhra. Celkově ale výkon hodnotím kladně.

 

6)      Představili jsme si už realizační tým, a co hráči? Kdo patří k největším oporám mužstva?

V týmu má své místo úplně každý, když bych ale měl někoho vyzdvihnout, budou to tři borci. Marian Kokeš, Marek Přikrý a také Radek Vlach.

 

7)      Co Šlapanicím chybí, aby se pohybovaly v tabulce ještě výše?

Teď nám chyběl v mnoha utkáních ten rozdílový hráč, který by to vzal na sebe a rozhodl. Také nám chybí nějaký pravidelný střelec.

 

8)      Jak před sezonou vypadá posílení kádru? Chystají se nějaké výrazné příchody a odchody?

Neřekl bych, že to bude něco radikálního. Plánujeme mírné omlazení kádru. Na větších příchodech pak pracuje vedení klubu.

 

9)      Jaké je složení týmu? Je v něm převaha hráčů ze Šlapanic, nebo spíše přespolních?

V týmu máme většinu hráčů, kteří sice třeba nebydlí ve Šlapanicích, ale se šlapanickým fotbalem jsou spjatí už od žáčků a mají zde fotbalový domov.

 

10)   Jak funguje ve Šlapanicích práce s mládeží? Daří se vychovávat mladé talenty, nebo trpíte jako většina dalších klubů nezájmem mladší generace o fotbal?

Musím říct, že práce s mládeží je tu opravdu na vysoké úrovni. Daří se nám vychovávat výborné fotbalisty. Bohužel největším problémem je pak přechod z dorosteneckého do dospělého fotbalu. Tam je úmrtnost opravdu veliká. Mladým se nedaří přizpůsobit se nárokům velkého fotbalu a také mi u nich chybí větší vůle a snaha se prosadit.

 

11)   Je teď v mládežnických mužstvech nějaký výrazný talent?

Pár mládežníků, kteří začínali s fotbalem ve Šlapanicích, už hraje vyšší soutěže, ale i mezi hráči, kteří u nás zůstali, se dá snadno najít několik šikovných fotbalistů.

 

12)   Často se stává i to, že se v soutěži setkáváte i s hráči, kteří v minulosti prošli profesionálním fotbalem, dokonce i první ligou. Jak těžké je se s takovými protivníky popasovat? Jde to vůbec, nebo je třeba se jen modlit a doufat, že takový hráč nebude mít svůj den?

Přiznám se, že to není jednoduché, ale hrát se dá nakonec s každým. Je třeba dodržovat taktické pokyny, jít do toho s maximálním nasazením a pochopitelně roli hraje i to pověstné štěstíčko.

 

13)   Je nějaký profesionální hráč, který se ti jako fotbalista líbí a chtěl bys jej trénovat?

Ze starších hráčů bych vyzdvihl záložníka Zbrojovky Honzu Poláka. Z těch mladších se mi pak hodně líbí Michal Sáček.

 

14)   Na který zápas vzpomínáš nejraději?

Pro mě jako zbrojováka je to určitě zápas k našemu devadesátému výročí. Přijela k nám Zbrojovka a prohráli jsme s ní smolně 0:1; gól jsme dostali až v 90. minutě.

 

15)   Kterým klubům fandíš?

Jak již bylo řečeno, jsem fandou Zbrojovky. V zahraničí pak fandím Juventusu a Realu Madrid.

 

16)   Co bys vzkázal občanům Šlapanic před sezonou, abys je nalákal na tribunu?

Ať určitě přijdou. Fotbal je krásná hra a naživo je ještě lepší. Navíc budeme bojovat, i když se nám možná někdy nebude dařit. Proto určitě stojí za to nás přijít podpořit.

 

Michal Hladký, ext