Rozcestník

Tiskové zprávy

Ředitel ZŠ Šlapanice byl odvolán v souladu se zákonem z důvodu opakovaného porušování a neplnění povinností vedoucího zaměstnance ve významném rozsahu

21. 04. 2023 /

Ve Šlapanicích, 21. dubna 2023 - Ve středu 19. dubna Rada města Šlapanice jednohlasně odvolala na základě rozsáhlého právního zdůvodnění ředitele Základní školy Šlapanice. Odvolání předcházelo několik podnětů a stížností od rodičů žáků školy, kontroly České školní inspekce i vlastní kontroly města jakožto zřizovatele. Na základě četných žádostí občanů o informace město dnes zveřejnilo na svých webových stránkách rozsáhlé zdůvodnění, na základě kterého byl ředitel odvolán. Celkem jde o devět konkrétních skutkových důvodů, kdy ředitel školy buď neplnil povinnosti vyplývající z jeho funkce, nebo kdy opakovaně porušoval právní povinnosti, které byly řediteli uloženy zákonem.

Ze zdůvodnění, které jsou patrné v návrhu na odvolání ředitele a nyní jsou v důsledků žádostí podaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejněny na webových stránkách města: www.slapanice.cz/progres/lib/files.php?id=15228. Z něj vyplývá, že pod vedením pana ředitele v ZŠ Šlapanice docházelo k závažnému porušování a v některých případech neplnění právních povinností vyplývajících z činností, úkolů a pravomocí na vedoucím pracovním místě ředitele vyplývajících ze školského zákona, například:

-          na základě podnětů rodičů, žáků, Školské rady, vlastních zjištění zřizovatele a výsledku šetření České školní inspekce: nedostatečné zajištění preventivních opatření k zákazu podávání a požívání alkoholu na školních a mimoškolních akcích organizovaných pro žáky a požívání alkoholu zaměstnanci ZŠ na pracovišti;

-          na základě zjištění zřizovatele, na základě podnětů rodičů a na základě výsledku veřejnosprávní kontroly zřizovatele: v oblasti nakládání s finančními prostředky svěřenými rodiči žáků škole a nedostatečná vnitřní kontrola školy ve vyúčtování kurzů (svěřené prostředky rodičů žáků) a porušování povinností při vedení účetnictví, konkrétně ve výši 38 563 Kč, které nebyly rodičům řádně vyúčtovány;

-          na základě výsledku veřejnosprávní kontroly zřizovatele: v oblasti hospodaření se svěřeným majetkem od zřizovatele a to ve vztahu k výši nájemného za nájem prostor ZŠ v ojedinělých případech, a ve vztahu ke sjednané výši nájemného za bytovou jednotku, které bylo ZŠ sjednáno v nižší výši, než činí obvyklé nájemné v místě a čase, bez řádného odůvodnění a bez transparentního výběru nájemce, čímž došlo i ke způsobení škody ZŠ v celkové výši min. 77 658 Kč, a to jen za rok 2022;

-          na základě zjištění zřizovatele na základě výsledku veřejnosprávní kontroly zřizovatele: v oblasti zadávání veřejných zakázek ZŠ – opakované, až systémové porušování povinnosti dle zákona o zadávání veřejných zakázek, konkrétně nejasnosti u veřejných zakázek v objemu 2 261 066 Kč.

-          zjištění zřizovatele na základě výsledku Auditu technických systémů: v oblasti hospodaření se svěřeným majetkem od zřizovatele – porušení povinnosti dle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a dle Zřizovací listiny organizace, a to ve vztahu k hospodaření s energiemi, zejména absence kontroly nastavení dodávek energií a nákladů na energie, kdy škola zbytečně platila penalizace za nesprávně nastavené odběry energií (překračování čtvrthodinového maxima) v celkové výši 109 624 Kč.

Dále byly zjištěny čtyři další porušení či nedodržení povinností, které byly řediteli uloženy zákonem.

Jak vyplývá z informací od některých rodičů žáků ZŠ Šlapanice, nebo z veřejných vyjádření na Facebooku, dochází ze strany některých pedagogů školy k zatahování nezletilých žáků do odporu proti odvolání ředitele. Někteří žáci jsou vyučujícími vyzýváni, aby se aktivně zapojili do protestů a v některých případech dochází i k tomu, že během vyučování jsou žáci vyzývání k podpisu petice za odvolaného ředitele. Toto jednání považuje starostka města za krajně nevhodné.

 

Návrh na odvolání ředitele ZŠ Šlapanice zveřejněný na webu města: https://www.slapanice.cz/progres/lib/files.php?id=15233   

 


Projekty města Šlapanice
Městská knihovna Šlapanice
Senioři
Zdravé město
Odpady a svozy
Munipolis
Utility report

Pondělí a středa, tedy tzv. úřední dny, jsou vyhrazeny přímo práci na pracovišti a v tyto dny jsou Vám úředníci plně k dispozici na svých pracovištích. Potřebný servis vám poskytneme i v ostatní dny, ale protože úředníci během nich mohou vykonávat svou práci i mimo radnici, doporučujeme využít možnosti telefonického, e-mailového či elektronického objednání.

8:00 - 13:00 jsou otevřeny na brněnském pracovišti pouze pokladna a přepážky odboru dopravy a odboru správních činností - občanské průkazy, cestovní doklady, evidence obyvatel, Czech POINT, ověřování podpisu a listin.
8.00 - 14.00 je otevřena podatelna. 

8.00 - 13.00 jsou na pracovišti ve Šlapanicích otevřeny pouze pokladna a přepážky Odboru správních činností - občanské průkazy, cestovní doklady a evidence obyvatel.
8.00 - 11.00 a 12.00 - 13.00 je na pracovišti ve Šlapanicích otevřena přepážka Czech Point, ověřování podpisu a listin.
8.00 - 14.00 je otevřena podatelna. 

Pondělí a středa, tedy tzv. úřední dny, jsou vyhrazeny přímo práci na pracovišti a v tyto dny jsou Vám úředníci plně k dispozici na svých pracovištích. Potřebný servis vám poskytneme i v ostatní dny, ale protože úředníci během nich mohou vykonávat svou práci i mimo radnici, doporučujeme využít možnosti telefonického, e-mailového či elektronického objednání.

8:00 - 12:00 jsou na pracovišti v Brně otevřeny pouze pokladna a přepážky Odboru dopravy a Odboru správních činností - občanské průkazy, cestovní doklady, evidence obyvatel.
8:00 - 13:00 je na pracovišti v Brně otevřena pouze přepážka Czech POINT, ověřování podpisu a listin.
8.00 - 14.00 je otevřena podatelna. 

8.00 - 12.00 jsou na pracovišti ve Šlapanicích otevřeny pouze přepážky Odboru správních činností - občanské průkazy, cestovní doklady a evidence obyvatel.
8.00 - 11.00 a 12.00 - 13.00 je na pracovišti ve Šlapanicích otevřena přepážka Czech Point, ověřování podpisu a listin.
8.00 - 13.00 je otevřena pokladna. 
8.00 - 14.00 je otevřena podatelna. 

Není úřední den. Je otevřena pouze  pokladna (8 - 12 hod.), podatelna (8 13 hod.) a přepážka Odboru správních činností - Czech Point, ověřování podpisů a listin (8 - 13 hod.) na pracovišti MěÚ Šlapanice, Opuštěná 9/2, Brno.

Není úřední den. Je otevřena pouze pokladna (8 - 13 hod.), podatelna (8 13 hod.) a přepážka Odboru správních činností - Czech Point, ověřování podpisů a listin (8 - 11 hod.) na pracovišti MěÚ Šlapanice, Masarykovo nám. 100/7, Šlapanice.

Top